Tanúsítvány

Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Kiemelt termékek

Hogyan válasszak projektort?

Milyen fényerőre van szükségem?

A projektor kiválasztásánál ez az egyik leginkább szubjektív szempont. A döntést az is megnehezíti, hogy a gyártók által megadott értékeket házilag nehéz lenne leellenőrizni. Kénytelenek vagyunk hát automatikusan elhinni a gyár által megadott adatokat. Mindazonáltal két készüléket egymás mellett egyszerre működtetve meg tudjuk állapítani szabad szemmel, hogy melyiknek nagyobb a fényereje.

Nehéz tehát megmondani, hogy éppen hány ANSI lumen fényerőre van szükség, főleg változó helyszíneken. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a legalacsonyabb fényerő (2000-2500) egy iskolai számítógéplabornál ideális, ahol kb. 20 fő figyeli az előadást, a környezeti fények minimálisak, be lehet sötétíteni. Egy normál osztályteremben inkább már nagyobb, 3000 körüli érték javasolt, hiszen itt jegyzetelni is kell. Ahol nagyobb közönség van, vagy változó körülmények között kell vetítenünk (pl. ügyfeleknél) jobb, ha bebiztosítjuk magunkat egy 3000 ANSI lumen feletti készülékkel. Nagy auditóriumoknál, szabad téri vetítésnél (de csak az esti/éjszakai órákban!) minimum 4000 ANSI lumen fényerejű készülék kell. Ebben az esetben feltétlenül kérje ki szakembereink tanácsát a tervezésnél. Fontos tudni, hogy míg a mesterséges fényeket kontrolálni tudjuk, a természetes napfény a vetítés legnagyobb ellensége. Ez ellen semmilyen vetítőelven működő technológia nem nyújt megoldást.

Milyen felbontásra van szükségem?

A videoprojektorok fontos tulajdonsága a felbontás. Tipikus projektor felbontások és elnevezések: SVGA (800 x 600 pixel), XGA (1024 x 768), WXGA (1280 x 800), HD1080 (1920x1080), WUXGA (1920 x 1200), illetve 4K/UHD (4096 x 2160 / 3860 x 2160). A pixel képpontot jelent. Az SVGA, XGA (4:3 képarányú) és WXGA, WUXGA (16:10 képarányú) készülékeke prezentációs célokat szolgálnak, legyen az egy kis hordozható gép vagy egy 20 kg-os konferencia termi vetítő. A HD1080 és 4K vetítők a házimozi szerelmeseinek készülnek, a nagy felbontású széles, 16:9 képarányú vetített képeikkel.

Mi az a fizikai és maximális felbontás?

A fizikai (natív) felbontás jelentése a kép megjelenítő eszköz (panel) összes pixel száma, vagyis egy 1024 x 768 pixel natív felbontású készüléknél 1024 sor és 768 oszlop van, ennyi képpontot tud fizikailag megjeleníteni. Ha ettől eltérő video jelet kap a készülék, pl. 800x600-at, akkor a készülék több fizikai képpontjára több beérkező video képpont jut. Ha ez a beérkező jel magasabb a natív felbontásnál (pl. 1600 x 1200), akkor a készüléknek meg kell osztania a képkockáit olyan mértékben, hogy az még megjeleníthető legyen. Ebből adódik a készülék maximális felbontása.

Milyen kontrasztarányra van szükségem?

A kontrasztarány annyit tesz, hogy mekkora a kép sötét és világos pontja között a maximális fényerőeltérés és nem azt, hogy milyen mély fekete színt tud a készülékem előállítani. Ez a világos és a sötét régiók közötti maximális eltérést mutatja meg.

A kontrasztarány fontossága egy-két eset kivételével, a házimozi projektoroknál fontos érték. Azok a kivételek pedig az orvos-technikában használatos röntgenfelvételek kivetítésénél játszanak szerepet.

LCD vagy DLP? Esetleg LCOS? Egyáltalán mik ezek?

Az LCD (Liquid Crystal Display) név a folyadék kristályos kijelző angol név kezdő betűiből épült. Működését tekintve, az izzóból érkező fehér fényből először a vörös szín válik le egy polárszűrő segítségével és jut el az ide tartozó LCD chipbe, majd a zöld és a kék teszi ugyan ezt. Mindegyik chip megkapja a maga videó jelét, azaz hogy melyik képpontot kell aktívvá tennie. A három chip képe egy dupla prizmában egyesülve a vetítővászonra jut.

A DLP (Digital Light Processing) technológiának a DMD (Digital Micromirror Device) azaz „digitális mikrotükör-eszköz”-t tartalmazó digitális jelfeldolgozó technológiát nevezzük. Egy izzóból érkező fehér fény útjába helyeznek egy több szegmenses színkereket (a vörös, zöld és kék mellé, sárgát és fehéret is szokás manapság építeni) melyet magas fordulatszámon működtetve éppen az aktuális színt juttatja a DMD chip-re, mely chip-en lévő mozgó mikró tükrök juttatják a vetített képet a vászonra.

Az LCOS (Liquid Crystal On Silicon) technológia az LCD-hez hasonló, de itt a chipek nem áteresztik a fényt, hanem visszaverik, így jóval magasabb valós kontrasztarányt képesek elérni, ami a házi-mozi és orvosi felhasználásnál lehet nagy előny.

Érdemes a különböző technológiákat élőben összehasonlítani.